Mistrzostwa Umysłu

Fundacja Otwarty Umysł jest partnerem przy organizacji Mistrzostw Świata w Mapach Myśli i Szybkim Czytaniu.

Czym są Mistrzostwa Świata w Mapach Myśli?

Mistrzostwa Świata w Mapach Myśli polegają na przeczytaniu książki i wybraniu z niej słów kluczy. Za pomocą wybranych słów kluczy, które wypisaliśmy, tworzymy mapę myśli, tak żeby można było odtworzyć najważniejsze wątki z książki. Mistrzostwa odbywają się 28 Maja 2022r. i trwają jeden dzień.

Czym są Mistrzostwa Świata w Szybkim Czytaniu?

Mistrzostwa Świata w Szybkim Czytaniu polegają na jak najszybszym przeczytaniu i zrozumieniu książki, która ma np. 300 stron i nie była jeszcze nigdy wcześniej opublikowana, w określonym czasie. Następnie uczestnicy otrzymują test z 20 pytaniami, które zostały ułożone przez autora książki i mają na ten test 30 minut. Na koniec jest mierzona tak zwana „Efektywność Szybkiego Czytania”, czyli tempo czytania jest pomnożone przez wynik z rozumienia książki. Uczestnik z najlepszym wynikiem Efektywności Szybkiego Czytania zostaje zwycięzcą. Mistrzostwa odbywają się 29 Maja 2022r. i trwają jeden dzień.

Zapraszamy na strony organizatora głównego:

Mistrzostw Świata w Mapach Myśli – https://worldmindmapchampionship.com/

Mistrzostw Świata w Szybkim Czytaniu – https://www.theworldspeedreadingchampionship.com/

Uwaga!

Jeśli jesteś osobą dorosłą, która pracuje z dziećmi, to także możesz dołączyć do tych Mistrzostw!

Każde Mistrzostwa Świata w Mapach Myśli i w Szybkim Czytaniu składają się z 2 do 3 konkurencji.

Mistrzostwa Świata w Mapach Myśli polegają na dwóch zadaniach:

1. Wykonaniu Mapy Myśli podczas 20 minutowej wypowiedzi (speaker będzie czytał tekst). Mapa Myśli będzie tworzona podczas wypowiedzi, z 20 dodatkowymi minutami na „dopracowanie” stworzonej karty.

2. Wykonaniu Mapy Myśli z czasopisma (które nie było publikowane)

Kryteria oceniania brane pod uwagę (zasady są stworzone przez Tony’iego Buzana) :

Kryterium techniczne pracy:
– Mapa Myśli musi być zrobiona na kartce A3
– Każdy uczestnik używa wybranych przez siebie materiałów (jedynie kartka musi być A3)
– Musi być stworzona odręcznie

Co można i czego nie można robić podczas zadania:
– Nie można słuchać muzyki lub mieć słuchawki
– Można posiłkować się książką
– Nie można notować lub mieć kartek na brudno (kartki zostaną wydane przez organizatorów w dniu Mistrzostw)

Mistrzostwa Świata w Szybkim Czytaniu składają się z 3 etapów:

1. Czytanie książki, która nie była jeszcze publikowana, w całości (maksymalny czas: 2 godziny)

2. Zrobienie Mapy Myśli jako notatka z książki (nieobowiązkowe)

3. Odpowiedzieć na 20 pytań, które pozwolą ocenić rozumienie tekstu (specyficzne pytania o treść a nie rozumienie globalne)

Po skończeniu wszystkich zadań, jurorzy sprawdzają pod względem 3 najważniejszych kryteriów:
– Szybkość czytania (liczba słów na minutę)
– Poziom rozumienia (ilość poprawnych odpowiedzi na 20 pytań)
– Mapa Myśli jako notatki (w niektórych przypadkach jest brana pod uwagę)

Dlaczego tak ważne jest, żeby trenować umysł za pośrednictwem czytania książek?

W dobie rozwoju Internetu, wielu z nas zapomina o tym, jak ważne dla nas samych i naszego rozwoju jest czytanie książek. Coraz więcej ludzi zatraca się w portalach społecznościowych i zapomina o czytaniu. Szczególnie młode pokolenie nie rozumie jak bardzo czytanie wpływa na nasz rozwój, nie tylko wyobraźnie, ale także słownictwa, ortografii, pamięci i koncentracji. Czytanie nie musi być tylko i wyłącznie czystym obowiązkiem, ale zwykłą przyjemnością, która odciąga nasz umysł od codziennych spraw i obaw.

To jak ważne jest czytanie i jak mocno wpływa na nas, można przedstawić w kilku punktach.

1. Rozwój młodego człowieka

Coraz trudniej jest zachęcić młodą osobę do czytania książek. Twierdzą oni, że po co mają tracić czas na czytanie, które zajmie im więcej czasu niż obejrzenie filmu na podstawie książki. Niestety zapominają o tym, że film nie jest kopią tekstu w stu procentach. Jest ona często zmieniana na potrzeby zachęcenia do oglądania. Także film nie da nam tego, co da nam przeczytanie napisanego tekstu. Młodzi ludzie nie mają pojęcia, że to pomaga im rozwinąć się, ale także pomoże np. na języku polskim, gdzie muszą się wykazać na ile zrozumieli przeczytany przez siebie tekst, fragment czy po prostu zwykłe polecenia zadania. Nie musi to być wyłącznie przedmiot w szkole, ale również w dorosłym życiu, człowiek musi umieć czytać ze zrozumieniem np. umowę o pracę albo o kredyt w banku.

1. To dobry trening dla rozwoju naszego mózgu

Mało kto wie, że podczas czytania, najszybciej rozwija się pamięć. Dzięki czemu łatwiej i szybciej przyswajamy nowe informacje. Jednocześnie uruchamiamy nasz mózg, dla którego jest to wysiłek fizyczny. Poprzez ten wysiłek, jakim jest czytanie, zapewnimy sobie lepsze myślenie, wzbogacone słownictwo, rozwijamy kreatywne myślenie oraz spowolnimy proces starzenia się naszego mózgu.

1. Poszerza nasz zasób słownictwa

Im więcej czytamy tym bogatsze staje się nasze słownictwo. Dzięki temu możemy się swobodnie wypowiadać, a nasze teksty pisane staja się różnorodne, bogate i ciekawe. W ten sposób możemy na spokojnie wyrażać nasze uczucia, a także próbować je analizować, za pomocą słów, np. w innym języku. Większy zasób słownictwa sprawia, że lepiej nam się uczy języków obcych. Co za tym idzie, stajemy się bardziej światowi i nie mamy problemów w nawiązywaniu nowych znajomości.

„Człowiek więdnie bez dobrej książki, jak więdnie kwiat bez słońca” – Kornel Makuszyński

Pobierz kompletny opis projektu